dimarts, 11 de desembre del 2012

“GAVÀ, 1962. L’ANY DE LA NEVADA “


Museu de Gavà 
Dijous 13 de desembre de 2012 a les 20:00 hores

El proper dijous 13 de desembre tindrà lloc al Museu de Gavà la inauguració de l’exposició “Gavà, 1962. L’any de la nevada”, produïda pel Museu de Gavà i el Centre d’Història.

Presentació
La Nit de Nadal de 1962, tot just acabada la missa del gall, va començar a nevar. La neu va caure al llarg de tota la nit i durant tot el dia següent. El dia de Sant Esteve els gavanencs es van llevar amb un sol radiant i amb més de mig metre de neu als carrers. Com era festa, la gent va sortir a gaudir de la neu. Poc a poc, la neu es va anar fonent, però en la memòria col·lectiva l’any 1962 sempre es recordarà com « l’any de la nevada”.

Tot just unes setmanes abans, el 7 de novembre, un fort aiguat va afectar Gavà. Tots els camps de les Sorres van quedar negats d’aigua i es van perdre les collites. Però el pitjor va ser que moltes persones, que havien arribat a Gavà buscant feina i que vivien en coves a l’alçada del torrent del Calamot, es van quedar sense sostre. L’últim trimestre de 1962 va ser excepcional des del punt de vista meteorològic, però l’exposició no es limitarà a recordar l’aiguat i la nevada, sinó que presentarà els fets en el seu context, explicant que passava a Gavà aquell l’any 1962. 

Una època de canvi
La dècada dels seixanta va començar a tota Catalunya amb una activació de l’economia, va augmentar l’oferta de treball, els salaris i la capacitat adquisitiva. Poblacions com Gavà, amb una oferta industrial important, van ser un pol d’atracció per a moltes famílies. L’augment de la població va provocar noves necessitats i molts canvis. El poble creix i també l’activitat associativa i cultural. Es reprenen els concursos d’espàrrecs, es recupera l’Aplec de Sant Miquel i la Tornaboda, comencen a funcionar les diferents seccions de Can Sellarés, actuen els Xiquets de Gavà i el grup d’harmòniques Els Rítmics, es consolida l'Handbol Gavà, la gavanenca Montserrat Campmany es proclamada Pubilla de Catalunya... En definitiva, un retrat de l’any 1962, que ens recordarà com era Gavà i com vivien els gavanencs ara fa cinquanta anys.

L’exposició
L’exposició s’estructura en diversos àmbits que permeten fer un recorregut per tots els aspectes de la vida social, política, econòmica i quotidiana del Gavà de 1962. Es recorda la força que tenia l’església i les tradicions, es repassa el calendari festiu, aspectes com el lleure, la cultura o la solidaritat, on treballaven i anaven a comprar els gavanencs o la pràctica esportiva. Aquesta visió finalitza amb els aiguats de tardor i la nevada del dia de Nadal. Tot profusament il·lustrat i documentat gràcies a la col·laboració d’un centenar de persones i entitats que han cedit imatges, testimonis i objectes, que ens transportaran al Gavà d’inicis de la dècada dels seixanta. Moltes d’aquestes imatges i testimonis es poden trobar des de fa un any al bloc de la nevada que s’actualitza constantment.
http://nevada1962.blogspot.com.es

Programa d’activitats complementàries

El Museu de Gavà, el Centre d’Història de la Ciutat i les biblioteques de Gavà han organitzat
un programa d’activitats complementàries a l’exposició:

- 20 de desembre de 2012, a les 21 h, a l’Espai Maragall (passeig Maragall, 11)
Cinema. Projecció de la pel·lícula Plácido, de Luis García Berlanga. Activitat gratuïta.

- Del 5 de gener al 5 de febrer, a la Biblioteca Josep Soler Vidal (pl Balmes s/núm)
Mostra participativa “La nevada de la meva vida”

- Del 7 de gener al 23 de febrer, a la Biblioteca Marian Colomé (c. Rafael Casanova,2)
Mostra “Poemes nevats”

- Dijous 24 de gener de 2013, a les 19.30 h, al Museu de Gavà (pl. Dolors Clua, 13-14)
Conferència “Canvis i mobilització social als anys seixanta. El despertar de la ciutadania”, a càrrec de José Fernández i Elionor Sellés.

- Dijous 14 de febrer de 2013, a les 19.30 h, al Museu de Gavà
Xerrada col·loqui “Records dels anys 60”

- Diumenge 24 de febrer de 2013, a partir de les 12 h, al jardí del Museu
Balls i ritmes dels 60. Festa de cloenda. Amb la col•laboració de Gavadance.

Per altra banda, algunes de les activitats habituals de les biblioteques, com les hores del conte, exposicions bibliogràfiques i els clubs de lectura, tindran com a fil conductor el tema de la nevada i l’any 1962. Consulteu-ne la programació