divendres, 16 de novembre del 2012

ULLDECONA - ressenya sortides

Dissabte, 29 de setembre de 2012
Malgrat que les previsions avisaven de mal temps, aquest dissabte 29 de setembre el grup de l'Associació d’Amics del Museu de Gavà ha fet la sortida programada a Ulldecona.

La primera parada ha estat a l'ermita de la Pietat. Situada a la serra de Godall, el conjunt disposa de dos edificis: el de l' hostatgeria – on hi ha l’alberg – que conserva vestigis de l’antiga església romànica i estructures gòtiques; i l’església de la Mare de Déu de la Pietat, patrona d'Ulldecona. L’emplaçament és alhora un magnífic mirador sobre la vall.

Però l’objectiu principal de la visita era conèixer el Centre d'Interpretació de l'Art Rupestre i visitar les pintures que es conserven en els abrics de la serra. Finalitzada la visita al centre, ens hem desplaçat per veure dos dels abrics amb pintures, el V i l'I. Després d'un recorregut una mica d'aventura, hem pogut veure de prop aquestes escenes, tant petites i alhora tant sorprenents fetes pels nostres avantpassats.

En finalitzar, hem anat cap al restaurant l’Antic Molí. Hem menjat una entrants amb pa amb tomàquet, seguit de fideuda, rap amb suc i un braç de crema amb xocolata d'allò més bo.

A la tarda, malgrat que ha seguit plovisquejant, no hem canviat els plans i hem visitat el castell d'Ulldecona. Quantes vegades l'haurem vist des de la carretera o l'autopista i quantes sorpreses ens tenia amagades! L'església i la torre quadrada, entre altres elements, han estat restaurades després de campanyes d'excavació i recerques. Hem pogut recórrer aquest complex recinte que es va anar modificant al llarg des anys - des dels testimonis d'època ibera fins l'època moderna. Superposició de murs, estructures, espais de cuina, aljubs..., i com dèiem, torres de defensa i l'església els quals hem pogut visitar per dintre. Sobretot ens ha sorprès la torre quadrada, per la restauració, i també per les seves dimensions i la seva estructura interior. Hem pogut pujar fins dalt de tot - el darrer tram per unes escales construïdes en el gruix de les parets- on ens hem trobat un excel•lent mirador que controla des del castell de Peníscola o la costa de Vinaròs, els Ports i la mateixa vall d'Ulldecona. Com bé ha comentat l'Agustí – tècnic de patrimoni d’Ulldecona i magnífic guia - els castells eren per veure i controlar, però també per ser vistos!