dimecres, 5 de setembre del 2012

CASAL D'ENTITATS SANT JORDI

Dilluns 10 de setembre a les 19.00 h


Gavà és una ciutat amb múltiples referències, en la toponímia urbana, al conflicte conegut com a Guerra de Successió, que acabà amb l'Onze de Setembre de 1714. Així, tenim carrers i places dedicats a Rafael Casanova i Josep Moragues, un carrer dels Màrtirs del 1714, i un monument a aquests màrtirs. De fet, la denominació d'aquest carrer fou decidida per l'Ajuntament de Gavà l'agost de l'any 1922, a petició d'un grup de gavanencs nacionalistes, que pretenien d'aquesta manera que romangués en la memòria col·lectiva local una sèrie d'esdeveniments que van succeir aquí, a Gavà, entorn dels fets del 1714.

La conferència de Josep Campmany divulgarà quins van ser aquests fets i aquestes situacions que han donat lloc a l'existència d'una memòria local pròpia sobre el 1714. Explicarà quins van ser els protagonistes locals en la tessitura de la Guerra de Successió, i narrarà els principals esdeveniments que van tenir lloc al nostre territori.

Gavà, i per extensió la baronia d'Eramprunyà, va quedar, durant el setge de Barcelona de 1713-1714, a la part exterior del bloqueig borbònic. El fet d'estar separats pel Llobregat del principal front de guerra, però el fet de ser també una de les zones més properes a l'assetjada ciutat va convertir les nostres terres en un element estratègic important. Els uns, per ajudar des d'aquí a entrar queviures i municions a la ciutat assetjada. Els altres, per impedir-ho. La proximitat del massís de Garraf, solitari, però alhora travessat per un dels principals camins de comunicacions del país, va contribuir a centrar en aquesta zona una important activitat armada.

De tot això, i més, ens en podrem assabentar el proper dilluns 10 de setembre a les 19.00 h, a la sala d'actes del Casal d'Entitats Sant Jordi (Rambla, 31),