dissabte, 9 de juliol del 2011

PRESENTACIÓ LLIBRE - ressenya

L'ASSSOCIACIÓ  D'AMICS  DEL  MUSEU  DE  GAVÀ  1981 - 2011
Una visió retrospectiva

Dijous 7 de juliol, a les 7 de la tarda, es va presentar, finalment, el llibre resum de la història de la nostra associació, que des de feia cinc anys estava elaborant el company de junta Manel Alonso. En més de cent-cinquanta pàgines, el llibre relata el natixement de l’entitat, lligat al naixement del Museu com a institució pública, i encara es remunta més enrere, fent referència als precedents que, des dels anys seixanta, suggerien la creació d’un museu a Gavà, o d’una associació d’amics del patrimoni local... El llibre narra els primers anys difícils de l’entitat, fins que a finals dels anys vuitanta del segle passat es va afiançar i va començar a caminar amb pas ferm fins esdevenir, avui en dia, un referent cultural molt sòlid de la ciutat. El llibre detalla les activitats realitzades per l’entitat, viatges, excursions, presentacions de llibres, conferències divulgatives, edició de llibres, col•laboracions amb altres entitats... en definitiva, un repàs exhaustiu per la vida de l’associació.

L’acte de presentació, molt formal, es va realitzar a la sala d’actes del Museu. En acabar, però, va venir la sorpresa: els assistents ens vam desplaçar als jardins del Museu, on vam realitzar un petit acte de reconeixement, sobri i senzill, però emotiu, a l’autor, Manel Alonso. Ell va ser un dels arqueòlegs que a finals dels anys setanta van venir a Gavà i van excavar les mines neolítiques de can Tintorer, i ha estat molts anys president de l’Associació d’Amics del Museu. Aquell primer contacte amb Gavà el va portar a tenir una intensa relació amb la ciutat, fins al punt que va venir a viure-hi. Durant els darrers anys, ha col•laborat amb moltes entitats locals, que van ser presents a l’acte. Actualment, per circumstàncies personals, ha hagut de retornar a Barcelona, i les entitats a les que ha estat vinculat vam creure convenient fer-li un petit acte de reconeixement.

Hi van participar representants de la nostra entitat, del Centre d’Estudis de Gavà –del que és secretari–, de l’AssociacióVeïnal del Barri del Centre –de la que també és secretari–, de la Unió Muntanyenca Eramprunyà –amb qui col•labora des de fa dècades en l’organització de l’Aplec de Sant Miquel–, de l’Agrupació Fotogràfica de Gavà –amb qui col•laborà redactant el llibre d’història dels seus cinquanta anys–, del Grup de Bíblia de la Parròquia de Sant Pere de Gavà –on participa assíduament–, la Fundació Antonio Hervás –de la que és patró–, l’antic grup de redactors de la revista El Boscater Negre –del qual formava part–, i de la Coral La Igualtat –on va fer de secretari– , que va cloure l’acte interpretant cinc cançons.

publicat per: Josep Campmany Guillot