dimecres, 15 de febrer del 2012

ENTREVISTES
Ricard Cervera, president de l’Associació d’Amics del Museu: «un dels pilars de l’èxit del Museu el constitueix l’Associació d’Amics, la societat civil que el recolza i l’esperona».

En aquest número, seguint les entrevistes a les principals entitats de la ciutat, parlem amb en Ricard Cervera i Segura (Gavà, 1960), president de l’Associació d’Amics del Museu de Gavà, una de les més actives en el camp cultural. L’entitat ha estat notícia el 2011 perquè ha celebrat els 30 anys de la seva existència. Avui parlem amb el seu president sobre les seves activitats, objectius i plans de futur.
Quins són els objectius de l’associació, i quines activitats concretes realitza?
El principal objectiu de l’associació és promoure l’interès dels ciutadans envers la tasca cultural que el Museu de Gavà té encomanada. Entre les activitats que portem a terme caldria destacar els viatges i excursions culturals, les conferències, la publicació de llibres (tenim una col·lecció pròpia anomenada «La Nostra Gent») i la realització d’actes d’homentatge a destacats gavanencs sota el lema «In Memoriam». Fins ara, hem homenatjat Marian Colomé, el Doctor Bartomeu Fabrés, Alfons Gibert, Alícia Estrada i Antoni Tarrida.
Parlem ara de xifres: quanta gent sou actualment a l’entitat?
El nombre de socis actuals oscil·la al voltant dels 300.
Rebeu suport econòmic municipal?
El suport que rebem de l’Institut Municipal de Gestió del Patrimoni Cultural i Natural és bàsicament organitzatiu (moltes de les activitats són organitzades conjuntament per l’Associació i el Museu), però des del punt de vista d’aportacions econòmiques és a l’inrevés, la nostra associació fa anualment una petita aportació al Museu, en forma de llibres per a la seva biblioteca.
Com has esmentat, l’entitat està lligada a un equipament, el Museu, que és públic. Té sentit l’existència d’una entitat formada per voluntaris al costat d’un equipament gestionat per l’administració?
Les creacions del Museu i de l’Associació d’Amics van anar molt lligades en el temps. De fet, el gran impuls que ha rebut el Museu es deu fonamentalment a tres factors: Primer, el treball de recerca arqueològica d’uns universitaris que van saber relacionar un esvoranc produït a can Tintorer amb les mines de variscita tan llargament buscades per la comunitat científica en els darrers 100 anys. Segon, la complicitat política del consistori gavanenc ja des dels primers anys de la democràcia, inicialment amb una regidoria específi cament dedicada al Museu i un Patronat des d’on s’han creat unes infraestructures museístiques de primer nivell i s’han atret a Gavà uns gestors i tècnics que han sabut posar en valor les descobertes. Finalment, el tercer pilar de l’èxit del Museu el constitueix, sense cap mena de dubtes, la seva Associació d’Amics, la «societat civil» que el recolza i l’esperona. Indubtablement, fora bó mantenir aquests tres pilars per molts anys.
Els equipaments públics tenen uns programes, uns ritmes i unes activitats que de vegades, per la seva pròpia natura, no coincideixen amb els del món associatiu, amb uns interessos, ritmes i dedicacions sovint diferents. Com s’articula la col·laboració entre Associació i Museu?
Entre l’Associació i el Museu hi ha una relació molt fl uïda, amb una participació directa de responsables del Museu a la Junta Directiva de l’Associació. Malauradament, no hi ha una participació recíproca de l’Associació en el Patronat del Museu i aquesta es fa de manera indirecta per part d’alguns membres a títol particular, però aquesta «anomalia» hauria de ser subsanada en un temps no gaire llunyà pels responsables polítics del Patronat.
«Malauradament, no hi ha una participació de l’Associació en el Patronat del Museu, però aquesta “anomalia” hauria de ser subsanada»
Creieu que la crisi pot ser una oportunitat per posar de valor la tasca de les entitats basades en el voluntariat cívic, com la vostra?
La nostra entitat no rep cap subvenció de les institucions públiques gavanenques, sinó que es financia amb les quotes dels socis, les activitats que porta a terme i alguns fons obtinguts per mitjans competitius. De totes formes, la principal font de recursos és el treball perseverant i desinteressat dels seus socis i, molt especialment, dels membres de les juntes directives que han esmerçat moltes hores de forma altruista per a tirar endavant els múltiples projectes que l’associació ha portat a terme en aquests 30 anys de vida. Penso que és cabdal defugir de la «cultura de la subvenció» i practicar el «voluntariat cívic»t an extés, per exemple, a la societat anglosaxona.
«La nostra entitat no rep cap subvenció de les institucions públiques gavanenques (...) Des del punt de vista econòmic, és a l’inrevés, la nostra associació fa anualment una petita aportació al Museu»
Al llarg i ample del país hi ha moltes entitats com la vostra. Hi esteu vinculats?
Fa 12 anys es va crear la Federació Catalana d’Associacions d’Amics de Museus, de la qual la nostra entitat va ser membre fundador i actualment jo mateix desenvolupo el càrrec de Secretari. Entre d’altres activitats, aquesta federació organitza cada any una Trobada d’Associacions a diverses ciutats del país. Cal destacar que el 2005 vam organitzar la II Trobada de la Federació a Gavà.
«És cabdal defugir de la “cultura de la subvenció” i practicar el “voluntariat cívic” tan extés, per exemple, a la societat anglosaxona»
Quins són els projectes de futur més importants que teniu entre mans?
Ara estem planificant diverses sortides per Catalunya (Alella, Teià, la Sagrada Família de Barcelona, els espais de la Batalla de l’Ebre, Ulldecona...) i un gran viatge a Petra, Jordània, a finals d’any. També preparem un llibre sobre la història de Gavà a l’edat moderna, de la Guerra dels Segadors al 1714.
«Disposem d’un amplíssim patrimoni arqueològic, cultural i natural, i d’un museu de gran nivell nacional i internacional»
Per acabar, quin missatge voleu traslladar als lectors de L’Eramprunyà?
Tenim la sort de disposar a Gavà d’un amplíssim patrimoni arqueològic, cultural i natural, així com d’un museu de gran nivell nacional i internacional i la nostra associació gaudeix d’un reconegut prestigi en l’àmbit català. Ens agradaria transmetre un missatge engrescador a tots els nostres convilatans per a que ens acompanyin i comparteixin amb nosaltres les diverses activitats de difusió del patrimoni que portem a terme.
  
PEUS DE FOTO:
  • El logotip de l’entitat està inspirat en el disseny de les incisions que decoren la Venus de Gavà trobada a les mines neolítiques, i es va dibuixar l’any 1985.
  • Ricard Cervera i Segura, president de l’Associació d’Amics del Museu de Gavà i secretari de la Federació Catalana d’Associacions d’Amics dels Museus.
  • Membres de l’entitat en una de les darreres visites culturals organitzades. En aquesta ocasió van visitar, durant diversos dies, les esglésies romàniques de la Vall de Boí, l’octubre de 2011. Podeu consultar les activitats de l’entitat en línia a través d’internet, al bloc: amicsmuseudegava.blogspot.com
Entrevista publicada el 9 de gener de 2012 al  periòdic d'informació municipal L'ERAMPRUNYÀ,  núm 101.