dilluns, 28 de novembre del 2011

LA BIBLIOTECA DE L’ESCOLA SALVADOR LLUCH REP EL NOM D’ANTONI TARRIDA.

El cronista de la vida gavanenca, que va morir l’any 2010, va rebre un sentit homenatge pòstum.

L’Associació d’Amics del Museu i l’escola Salvador Lluch van organitzar un acte in memoriam a Antoni Tarrida el 25 de novembre. En el transcurs de l’acte es va posar el seu nom a la biblioteca de l’escola. En el mateix acte l’alumnat va exposar els treballs que han elaborat en memòria d’aquest antic alumne i es va procedir a la lectura de les vinyetes de l’auca que van compondre. A més, en col·laboració amb el Centre d’Historia de la Ciutat, es va fer una exposició.

La vídua d’Antoni Tarrida, Maria Cardona, i les dues filles, Quimeta i Isabel, van seguir l’acte molt emocionades. Maria Cardona va explicar que malgrat no esperar-se aquest homenatge l’havia encantat “perquè ell s’ho mereixia, era una persona molt bona”. La seva filla gran Quimeta va agrair públicament l’homenatge “ens sentim immensament honrats ja que la seva memòria quedarà per sempre perpetuada. També ens demostra la gran estima que tots els hi teniu”

Els actes in memoriam van ser instituïts per l’Associació d’Amics del Museu de Gavà l’any 2005. Tenen per objecte honorar els estudiosos que han treballat per millorar els coneixements sobre Gavà, la seva història i la seva societat.

UN AMANT DE GAVÀ

Antoni Tarrida i Pugès va néixer a Gavà l’any 1921 en el si d’una família pagesa. Va formar part de la primera generació d’estudiants del curs 1933-1934 de les llavors acabades d’inaugurar Escoles Graduades Salvador Lluch. Aquell 1934 va publicar el seu primer article en una pàgina del periòdic local L’Aramprunyà. Va acabar els estudis amb la qualificació de “superdotat”. Desprès dels llargs anys de servei militar, Antoni Tarrida va tornar a dedicar-se a fer de pagès.

Entre 1966-1974 va dirigir el periòdic local Brugués i va crear les premis literaris Brugués, el Trobador de la Sentiu i Jacme March; la revista oral Tribuna i el Patronat Històric de Gavà, que va impulsar els homenatges a Pompeu Fabra i Marian Colomé, i moltes activitats més.

Va participar també activament en la lluita per la recuperació de les llibertats democràtiques i va encapçalar la llista de CiU a les eleccions de 1983. Va ser regidor fins al 1985.

Lector voraç i entusiasta de la història local, és autor de tres llibres sobre Gavà: Pagesos, sorres i espàrrecs (2003), Terra i ànima (2005), i La generació perduda (2010).

Va ser escollit Gavanenc de l’Any 2000 per la seva trajectòria d’estudi i recerca de la història de Gavà. També va rebre un homenatge per part de l’Ajuntament l’any 2010, poc abans de morir, coincidint amb la publicació del seu darrer llibre.

Resenya de l’acte de l’inauguració publicat al periodic el Bruguers l’1/12/2011
fotografía: BAIXIMAGENES / DAVID FERIA