dissabte, 22 d’abril del 2017

PRESENTACIÓ LLIBRE DIÀLEC

Museu de Gavà
Dissabte 22 d'abril de 2017.

Avui acabem de presentar el llibre "Diàlegs", un recull de textos memorialístics de sis autors locals que van ser publicats a la revista parroquial Diàleg, i que pel seu interès ara s'han reproduït en forma de llibre, amb el suport de l'Associació d'Amics del Museu de Gavà, el Centre d'Estudis de Gavà i l’ Institut Ramon Muntaner.
La sala estava plena, a tope.

PRÒLEG DE L'EDITOR 


Teniu a les mans un llibre especial. 

Es especial perquè no es inèdit: tots els seus textos ja han vis la llum anteriorment. Ara be, l'han vista de forma separada i en una publicació de distribució reduïda: el butlletí parroquial de Sant Pere de Gavà Diàleg. Aquest butlletí, fet am paper ciclostilat, mes tard dotat de pàgines i seccions, i unes cobertes de cartolina al llarg de la seva historia ha anat molt mes enllà de la mera funció pastoral relativa a la comunitat catòlica de la ciutat, sinó que ha esdevingut, de la ploma dels autors que aquí recollim, un veritable dipòsit de memòria. 

Un tresor de records que abasta des dels anys trenta als setanta del segle passat, i que ens retrata una ciutat molt diferent de l’actual. 

La major part d’articles giren, com es lògic, entorn de la parròquia i, en especial, dels diferents vicaris que hi van haver. L’acció d’aquests vicaris, que cap als anys cinquanta, seixanta i setanta eren joves acabats d’ordenar, van significar un alè d’aire fresc en una ciutat resclosida. 

El règim franquista, que dificultava i àdhuc perseguia l’associacionisme, mantenia la ciutat dins d’una gran mediocritat cultural, cívica i espiritual. Els joves vicaris de l’església, en canvi, van possibilitar la construcció d’uns espais de llibertat on els joves van poder expressar les seves potencialitats. El Gavà actual no es pot explicar sense aquest pòsit. Per aixó hem cregut, des de l’Associació d’Amics del Museu i del Centre d’Estudis de Gavà, amb l’inestimable suport del Centre d’Història de la Ciutat, que era hora de recollir aquest textos memorialístics de persones que van viure aquesta època en una publicació en forma de llibre que es pugui difondre arreu. 

Esperem que aquest recull complementat amb moltes notes de collita pròpia, us agradi, i serveixi per conèixer-nos millor com a ciutadans de Gavà.
 


Josep Campmany Guillot
Vocal d’edicions de l’Associació d’Amics del Museu i president del Centre d’Estudis de Gavà