diumenge, 6 de juliol del 2014

ELS FETS I LES CONSEQÜÈNCIES DEL 1714 AL BAIX LOBREGAT

Dijous 17 de Juliol de 2014, a les 19:00 hores
Sala d'actes del Museu de Gavà

Aquesta obra col·lectiva recull diverses recerques locals sobre els fets i les conseqüències, al Baix Llobregat, dels esdeveniments del 1714, la "primera guerra mundial" de la història.

Si bé inicialment el conflicte es desenvolupà lluny, l'estiu de 1713, amb la contesa internacional finida amb la pau d'Utrecht, va adoptar un altre caire. Aquell estiu, els catalans van decidir prosseguir la guerra en solitari, defensar les seves llibertats i plantar cara a una tirania que pretenia anorrear-los sota el jou de l'absolutisme monàrquic. Volien preservar un llegat constitucional forjat durant segles que els dotava, com a col·lectivitat, d'una autonomia institucional plena i, com a individus, de drets subjectius notables. A pesar de la inferioritat militar, van decidir resistir.

El llibre es basa en fonts inèdites que evidencien, des d'una perspectiva microhistòrica, que la lluita no es va reduir a la capital. Al Baix Llobregat hi va haver una àmplia resistència popular encapçalada per dirigents amb ascendència sobre les comunitats locals, que va continuar molt després de l'Onze de setembre.