dilluns, 19 de març de 2012

LA CUINA DE SANT MATEU

Museu de Gavà
Divendres 23 de març de 2012

L'Àngels Font , gavanenca i de mare santmatevana, ha escrit un llibre de cuina de la zona del maestrat: pàtria materna.

El llibre és un recull de receptes tradicionals de la zona del maestrat i més concretament de Sant Mateu.

La història de Sant Mateu es remunta al 1237 on el rei Jaume I va atorgar la carta poble al nou assentament a catalans, occitants i aragonesos. En plena Edat Mitjana Sant Mateu va ser una amalgama de cultures: l'àrab, la jueva i la cristiana: las tres cultures més importants de la humanitat.

En aquesta esplendorosa època medieval,  Sant Mateu va ser un important centre comercial, principalment de llana i on els millor artesans van viure a la vila.

La gastronomia ha reflex  aquesta importància cultural i ens ha deixat un llegat importantíssim, avui en dia a les cuines santmatevanes es mantenen receptes hereves dels jueus i àrabs i l'Àngels  a volgut retre un homenatge , primer a les dones que han cuinat grans menjars amb molt poca cosa , i a la terra, avituallament de les taules santmatevanes.

Per tant el llibre no és tant sols un receptari, recollit curosament des de fa dos anys, si no que ha volgut desentrallar els orígens alimentaris dels nostres avantpassats.

La cuina és la manifestació cultural d'un poble que aprofita els recursos de la terra durant els cicles estacionals.

La presentació es farà a Gavà el proper divendres dia 23 a les 19 hores als baixos de la Torre Lluch i s'oferirà als presents un petit refrigeri.

Esteu tots convidats

Data:  Divendres 23 de març de 2012
Horari: 19:00 hores
Lloc:  Baixos de la Torre Lluch
Altres:  S'oferirà un petit refrigeri