dissabte, 11 de febrer del 2012

LA CELLA VINARIA DE TEIA I ALELLA - ressenya sortida

Dissabte 11 de febrer de 2012 a les 09:30 hores, 

sortint des de la plaça de l’Església de Gavà cap a Teià a hom arribem sobre les 10:15 hores.

L’autocar ens deixa justament a l’entrada del C. A. T. (Centre d’Acollida Turística) a hom desprès de prendre,“podríem dir un “café” o “tallat”, pasem a la sala d’audiovisuals a om tenim una petita projecció de l’antiga roma vitivinícola.

Finalitzada la projecció, ens desplacen al Parc Arqueològic Cella Vinaria a om coneixerem com era el conreu, producció i comercialització del vi en època romana, que justament hi es davant del CAT.

La cella vinaria de Vallmora (Teià): el vi laietà

El celler romà de Vallmora va ser un centre de producció vitivinícola de la Laietania romana amb activitat documentada entre els segles I aC i V dC.

Descobert per Lluis Galera el 1.966, el jaciment permet explicar com s’elaborava el vi a l’època romana. Conserva vestigis de les sales de premsat (torcularia), dels dipòsits de most (laci) i de tines de ceràmica semisoterrades (dolia defossa) per a la fermentació i l’envelliment del vi.

Com es feia el vi en una cella vinaria?

Un cop veremat, el raïm es duia a la sala de premsat, on es trepitjava. El most queia a un dipòsit i després es transvasava a les tines de fermentació.

Els mestres vinaters tenien cura de la fermentació i envelliment del vi fent-li diversos tractaments segons els gustos de l’època. El vi es clarificava amb cendra i s’hi podia afegir aigua de mar i fruites macerades que l’aromatitzaven i el suavitzaven. Després d’aquests tractaments, el vi es deixava envellir.

Finalment, el vi s’envasava en àmfores, on normalment hi constava escrita la seva procedència i capacitat. Les àmfores es tancaven amb taps de suro segellats amb guix i es carregaven apilades a les bodegues dels vaixells per al seu transport.

De tornada a l’autocar, ens dirigim cap a Alella, fent un petit recorregut pels seus carrer i així conèixer algunes de les seves masies i, a l’hora prevista, gaudir d’un bon dinar.

Sobre les 16:00 hores, tot ” xino” “xano” ens dirigim al Celler Cooperatiu Alella Vinícola a hom ens esperava la Srta. Gemma, la qual ens va acompanyar durant tota la visita al celler, aclarint les nostres dubtes mitjançant les preguntes envers la nostra ignorància sobre l’etnologia. Finalitzen la visita amb un tast de vi.

Aprofiten aquestes línees per donar les gracies a totes les persones que ens han acompanyat durant tot el dia així com també a qui no havem pogut gaudir d’aquesta sortida, saben que l’esperem a la propera.