A la sala d’actes del Museu de Gavà.
Dijous 19 de gener de 2012 a les 19.30 h
Dijous 19 de gener, es presenta una curiosa i interessantíssima publicació sobre la gastronomia de la Roma antiga, editada per Farell Editors.
L'obra, escrita en català, desgrana al llarg de les seves 143 pàgines, curiositats, certeses i investigacions al voltant de la cuina romana, realitzant una breu posada al dia dels actuals coneixements sobre aquesta faceta tan sensitiva de la cultura quotidiana romana.
La publicació consta de 56 receptes, dividides en múltiples apartats: entrants, cassoles i potatges, cereals i pans, bolets, carns, aus, peix i marisc, salses i condiments, postres i begudes.
Inclou també un repàs, des del punt de vista de l’arqueogastronomía, de l'alimentació romana: es contemplen les espècies vegetals o animals, els condiments, les diferents begudes ... fins aterrar en l'espai culinari. Hi ha un capítol dedicat a l'àmbit de la cuina, els instruments utilitzats en la seva elaboració o els menjars del dia ...
Per acabar, el llibre ofereix al lector informació d'interès sobre les fonts del coneixement així com bibliografia complementària.
Gràcies al seu llenguatge senzill, que, en cap moment fuig del rigor científic, els autors es dirigeixen a una àmplia gamma de lectors, amb la intenció que la pràctica culinària que pugui derivar de la seva lectura, permeti no tan sols conèixer, sinó també disposar de les bases adequades per experimentar i compartir una part de la vida privada dels nostres avantpassats, convertint així la història en una experiència sensorial única.
Juana M. Huélamo i Josep M. Solias, arqueòlegs i autors del llibre, són l’ànima de KuanUm, grup de professionals dedicat a l’estudi, la difusió i la recreació del patrimoni cultural, especialment en les seves vessants lúdiques i de vida quotidiana. La seva línia principal d’actuació està lligada a la recuperació de la gastronomia històrica des de la recerca arqueològica, literària i documental. En aquest sentit, ha encunyat la paraula ARQUEOGASTRONOMIA per a expressar aquest camp de coneixement del passat.