divendres, 11 de març del 2011

DESCOBRIM EL GARRAF 2011


MUSEU  DE  GAVÀ

XV JORNADES DE DIVULGACIÓ DEL PATRIMONI NATURAL I CULTURAL DEL GARRAF.
“Els boscos del Garraf”

El Museu de Gavà, com a seu del Centre de Documentació del Parc del Garraf, organitza anualment les jornades de divulgació científica Descobrim el Garraf. Enguany, en el marc de l’Any Internacional dels Boscos, les jornades van dedicades a aquesta temàtica vinculada al Garraf. Al llarg de les tres sessions en veurem diversos aspectes, com la varietat, la fauna o les llegendes, i reflexionarem sobre com ho podem fer per conservar uns boscos tan rics, variats i font d’una biodiversitat tan característica i interessant com la que tenim al Garraf.

ACTIVITATS

Diumenge 20 de març de 2011, a les 9 h
Descobrim el Garraf: “Diversitat de boscos al Garraf”

A partir d’una xerrada al Museu i una sortida al massís del Garraf, on ens quedaren a dinar, descobrirem que el massís del Garraf, lluny de ser un territori erm i despoblat d’arbres, té una quantitat i diversitat de boscos remarcable. Des d’autèntics boscos de ribera fins a pinedes secundàries establertes després dels incendis, passant per alzinars força vells i, fins i tot, hi trobarem roures! Després de la xerrada al Museu de Gavà en què coneixerem tota aquesta diversitat i les particularitats de cada bosc, farem un itinerari per veure’ls de primera mà. Ens desplaçarem al massís del Garraf per recórrer els diferents tipus de boscos i gaudir d’un entorn immillorable. Dinarem a l’ombra d’un bosc i, després, finalitzarem el recorregut per aquests espais tan rics en biodiversitat.

     - 09.00 h: Presentació al Museu de Gavà. Marc Andrés, conservador del patrimoni natural.
    - 09.15 h: Xerrada “Diversitat de boscos al Garraf”, a càrrec de Rafa González i Rodrigo del Amo, biòlegs de Naturalistes en Acció.
    - 10.30 h: Sortida. Sortida amb cotxes particulars. Ens desplaçarem a la zona de Bruguers-Eramprunyà, on veurem els boscos sobre substrat silícic.
    - 11.30 h: 2a aturada. Ens desplaçarem a Begues per veure pinedes secundàries i plantacions de pins pinyers, entre altres comunitats sobre sòl calcari.
    - 13.30 h: 3a aturada i dinar. Ens desplaçarem a l’avenc de l’Esquerrà, on veurem l’alzinar. Allà mateix dinarem.
     - 16.00 h: Finalització de l’itinerari i arribada a Gavà.

Diumenge 10 d’abril de 2011, a les 7.30 h
Descobrim el Garraf: “Identificació dels ocells pel cant. La comunicació als boscos del Garraf”

Haurem de matinar per fer una sortida on veurem com es comuniquen els ocells en un ambient on és tan necessària la comunicació auditiva. Cants d’aparellament, territorials, ..., el bosc a la primavera es converteix en un concert meravellós de xiulets i refilets. Farem una iniciació a la identificació dels ocells que trobem als boscos del Garraf pel seu cant. Gaudirem d’aquest espectacle tan magnífic que es produeix als nostres boscos i pel qual val la pena lluitar per conservar-lo. Amb una xerrada final al Museu reviurem i identificarem millor els cants i els ocells. Per aproximar-nos el màxim a aquestes espècies també pararem xarxes i tindrem els ocells a les mans, amb la possibilitat de conèixer l’anellament científic. Observarem els ocells del jardins arbrats per conèixer les espècies que després trobarem al bosc.

     - 07.30 h: Trobada i sortida. Sortida amb cotxes particulars. Ens desplaçarem a un bosc del massís del Garraf, acompanyats de Rafa González i Rodrigo del Amo, biòlegs de Naturalistes en Acció, per parar les xarxes japoneses que es fan servir per capturar els ocells per a l’anellament científic. Així els podrem veure de prop i tenir-los a les mans!
     - 09.30 h: 2a aturada. Ens desplaçarem a Begues per anar a trobar els ocells de jardí, que després trobarem als boscos.
     - 11.30 h: 3a aturada. Ens desplaçarem a les pinedes de la zona per trobar els ocells boscans.
     - 13.30 h: Dinar. Dinarem entre els arbres i segur que entre cants d’ocells.
     - 15.30 h: Finalització de l’itinerari i xerrada al Museu. Ens desplaçarem al Museu on farem una xerrada on reviurem i identificarem millor els cants i els ocells.
     - 16.30 h: Finalització de la jornada.

Diumenge 15 de maig de 2011, 9 h
Descobrim el Garraf: “Les llegendes al Garraf”

Amb una xerrada al Museu i una posterior sortida al massís del Garraf, on ens quedaren a dinar, veurem que el massís del Garraf i els indrets propers són un niu de llegendes, moltes d’elles vinculades als boscos i als seus habitants. Més enllà de ser un lloc ric en biodiversitat, el massís del Garraf és un lloc molt ric culturalment, i un dels seus aspectes característics en són les llegendes.

Coneixerem la tradició de les llegendes, l’origen a la zona i n’explicarem algunes en una xerrada al Museu de Gavà de la mà de Bienve Moya, un gran coneixedor del territori i d’aquesta temàtica. Tot seguit, ens desplaçarem a Olèrdola a escoltar algunes d’aquestes llegendes, envoltats de l’escenari on possiblement varen viure els seus protagonistes. Què hi ha de cert i què de fantasia ens les llegendes que s’expliquen des de temps enllà? Intentarem descobrir-ho, i a la vegada gaudirem d’una jornada amena i entretinguda tot escoltant i revivint aquestes històries.

     - 09.00 h: Presentació a la sala d’actes del Museu. Marc Andrés, conservador del patrimoni natural.
     - 09.15 h: Conferència “Les llegendes al Garraf”, a càrrec de Bienve Moya.
    - 10.30 h: Sortida. Sortida amb cotxes particulars. Ens desplaçarem a Olèrdola per fer un itinerari, on coneixerem més llegendes d’aquests entorns.
    -14:00 h: Dinar. Ens aturarem per dinar en un indret realment llegendari.
   - 16.00 h: Finalització de l’itinerari i arribada a Gavà.
Inscripció gratuïta al Museu de Gavà o al tel. 932 639 610
Cal portar esmorzar, dinar i roba i calçat adequats.

Organitza el :

Museu de Gavà:
Plaça de Dolors Clua, 13-14
08850 Gavà
museu@gava.cat
De dimarts a divendres, de 9.30 a 13 i de 18 a 21 h.
Dissabtes, d’11 a 14 i de 18 a 21 h.
Diumenges i festius, d’11 a 14 h.
Dilluns tancat.

Per a més informació podeu contactar amb:
Marc Andrés (Conservador del Patrimoni Natural) mandres@gava.cat
Tel. 93 263 96 10. Fax 93 263 96 11